Omgeving

Het platteland rond Emst toont zich soms weids en open; dan weer zijn bossen spannend en indrukwekkend. Celtic Fields, een Schapenwaskolk, grafheuvels, etc. zijn de tekenen van vroegere bewoners. Vroeger waren hier de oude woeste gronden van het toendra-achtige landschap op de rand van de Veluwe en de IJsselvallei. Maar niet zo heel lang geleden was het schrale grond waar de lokale bevolking een schamel bestaan leidde. Tot medio 1952 werd er vlakbij de boerderij nog turf gestoken.

Op korte afstand van de Hooge Woeste ligt de Woesterberg, prachtig gelegen tussen het dal van de Smallertsbeek en het Wisselse Veen met een rustiek uitzicht over het vroegere veengebied.

Kenmerkend voor de omgeving is de prima toeristische infrastructuur, de uitgestrekte natte en droge heidegebieden, bos, de sprengen en beken, grafheuvels en Celtic Fields. Er groeien tal van bijzonder bloemen en planten en de seizoenen bieden u steeds een andere, verrassende aanblik en belevenis!

Ook wild kan veelvuldig worden gezien; we hebben regelmatig reeën in het bos of de tuin lopen en op ca. 200 m. afstand bevinden zich twee bewoonde dassenburchten.

Kortom: de Hooge Woeste ligt in een aantrekkelijke omgeving om te voet, op de fiets of te paard natuur, landschap en cultuurhistorie te beleven.

In de omgeving is veel te doen en biedt voor ieder wat wils. Het gezellige dorp Epe ligt op 4,3 km. afstand en heeft een breed scala aan winkels en horecagelegenheden. De kern van Emst ligt op 3,3 km. en heeft nog een echte slager en groenteman, een supermarkt en enkele restaurants.

De fietser of de wandelaar heeft vele paden ter beschikking: fietsknooppunten, gemarkeerde routes, de bekende Klompenpaden liggen nabij en wij wonen aan het Maarten van Rossumpad.

De ruiter of menner kan zijn eigen paard bij ons stallen en vanaf hier de bossen intrekken (routenetwerk beschikbaar).

Ook kunt u op culinaire of culturele ontdekkingstocht:

  • Sterrenrestaurants in Zwolle (De Librije – 25 km.) of Fizzy in Epe en er zijn diverse horecazaken in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. Op ca. 1 km. ligt bijvoorbeeld het gezellige pannenkoekhuis De Veldkamp, waar u lekker en gastvrij kunt genieten.
  • In Zwolle en Apeldoorn zijn verschillende theaters, musea en galeries, maar ook binnen de gemeentegrenzen van Epe kunt u o.a. naar Museumboerderij Hagendoorn Plaatse, Kunsthuis KEK en op bezoek bij vele kunstenaars.

Vlakbij liggen een forellenkwekerij en kaarsenmakerij, kasteel Cannenburgh, Paleis ’t Loo en de Apenheul, recreatieplas Kievietsveld en Wellnesscentrum de Veluwse Bron. Natuurgebieden Het Wisselse Veen, de Tongerense heide en het Kroondomein liggen ‘om de hoek’. Het nationaal Park de Hoge Veluwe, Burgers Bush en het Dolfinarium zijn makkelijk te bereiken (circa. 30 min. per auto).

Voor de liefhebbers: attractiepark Julianatoren, de ezelboerderij voor een tocht met zo’n eigen-wijze-grijze, of een menarrangement op een wagen met prachtige Friese paarden ervoor!

Ik help u graag op weg met een persoonlijk advies, maar u kunt natuurlijk ook websites raadplegen.

Publicaties over de Hooge Woeste

Emst op TV
(Uit De Stentor van 16 juni 2017)

Classificering Bed & Breakfast Nederland

(www.bedandbreakfast.nl)

Mensport nr. 3-2016
(bron: Magazine Mensport nr.3-2016,www.mensport.nl)

Hoefslag nr.17 december 2015
(bron: Hoefslag nr. 17, december 2015; auteur: Nicolien de Rooij, fotografie: Maarten Huisman)